Istra

Zemlja Istra je najveći hrvatski i jadranski poluotok i najzapadniji dio Hrvatske, a proteže se i kroz Sloveniju i čak kroz Italiju. Zapadna obala Istre je razvedenija i naseljenija dok je istočna obala slabije naseljena i strmija. Istra se dijeli na tri dijela, crvena Istra (pretežno crveno smeđa zemlja – crljenica), siva Istra (središnja Istra – pretežno sivo glinenasto tlo) i bijela Istra (padine Učke i istočna obala Istre zbog kamenitog tla)

Ime Istra potječe od plemena / naroda Histri koji su živjeli na tome području, inače zloglasni gusari za vrijeme Rimskog Carstva koje Istru osvaja tek nakon dva vojna pohoda, 178. i 177. godine pr. kr. Prema Titu Liviju posljednji Histri život su si oduzeli bacivši se sa zidina grada Nezakcija u blizini današnje Pule. Istra je zbog svoje blage klime i plodnoga tla naseljena od davnina, a svakako najviše utjecaja osim hrvata imaju i talijani koji su od Rimskog Carstva pa preko Mletačke Republike i Italije stoljećima vladali Istrom, te se i danas osjeti utjecaj talijanske kulture.

Što raditi?

Istra je turistički najrazvijenija regija hrvatske pa stoga i nudi mnogobrojne mogućnosti za zabavu, istraživanje i gastro enološke užitke. Istra već dugo osim mora, sunca i obale vam nudi prekrasnu unutrašnjost koje je sve prepoznatljivija svakom gostu. Najbolje ko Istre je što je sve ”na dlanu”, iako ne velika, Istra nudi pregršt aktivnosti  i doživljaja na svakom koraku i stvarno se može reći u svakom smislu da je bogata. Istražite Istru na biciklu ili još bolje na konju, posjetite istarske vinograde, posebno nadaleko poznati Momjanski Muškat, zatim se popnite na vrh Istre, na Čičariju ili pak na početak Istre… na Učku. Odite na izlet brodom, ili na neki od otoka kojih nema puno kao u Dalmaciji ali su svakako predivni.

Okupajte se u Kotlima (neki ih zovu i hrvatki Pamukalle), provozajte se dolinom rijeke Mirne, odite do Umaga, Novigrada, Poreča, Rovinja, Pule, pa Pazina, Svet Vinčenta, Huma, Lima, Vodnjana… Istražite špilje (npr. Baredine u kojoj možete vidjeti čovječju ribicu), odite do zvjezdarnice, u nacionalni park Brijune, istražite povijest Istre od Rimskog Carstva preko Austro Ugarske Monarhije do sadašnjosti. Saznajte gdje je Mussolini dobio šamar :-)… da upravo u Istri… Istražite i upoznajte Istru i shvatiti ćete koliko je predivna naša Istra

Što posjetiti?

kao prvo posjetite Istru i vračajte joj se ponovno i ponovno jer ćete baš svaki puta otkriti jedan novi dio Istre, doslovno svaki kutak ima nešto za ponuditi. Ako u Istru ne idete putem Učke onda još jedan zaboravljeni ulaz Istru je i južna obala Istre, pomalo zaboravljena a također prekrasna… Redom Opatija, Lovran, Brseč, Labin, Barban, pa sve do Pule i Medulina. U Puli nikako nemojte zaobići Pulsku Arenu i ostale građevine iz doba Rimskog Carstva, zatim ostatak Pule koju krasi Austro Ugarska arhitektura pošto je Pula bila glavna luka austro ugarske monarhije te Pulski Kaštel koji je isprepleten podzemnim hodnicima. Nadomak Pule smjestili su se NP Brijoni koji bi trebali biti nezaobilazan izlet za svakog posjetitelja. Zatim na sjever preko Vodnjana, Rovinja u kojem je obavezno posjetiti stari grad na poluotoku te prošetati novo uređenom šetnicom. Svratiti u Limski kanal na dagnje pa onda redom Vrsar, Funtana i napokon Poreč koji je uz Rovinj najpoznatije turističko odredište u Istri. Dalje na sjeveru preko doline rijeke Mirne nam na obali od poznatijih odredišta preostaju još samo Novigrad i Umag da bismo zaokružili cijelu obalu Istre. Za one koji stvarno žele ”zaokružiti” Istru neizostavni su i Rt Kamenjak na jugu te Rt Savudrija na samo sjevernom vrhu Istre.

Večina nas koji dolazi u Istru uvijek prolazi kroz Učku, a nikako da se zaputi na vrh Učke, zato krenite odatle, pređite Park Prirode Učka preko vrha, pogledajte Istru iz ptičje perspektive i lagano se spustite u Istru koja vas neće ostaviti ravnodušnima… I tu dolazimo do prve dileme, nakon što posjetite najmanji grad na svijetu Hum i prošetate Alejom Glagoljaša da li se dalje uputiti u Buzet na sjeveru ili Pazin na jugu. Naša je preporuka krenite podno Ćićarije na sjever prema Buzetu gdje ćete također moći vidjeti stazu sedam slapova i Kotle, zatim dalje na zapadu će vas sa desne strane ispratiti Kaštel Petrapilosa, zatim Oprtalj i Motovun u kojem svakako preporučamo da se zaustavite i uživate u pogledu na Motovun, a sa Motovuna na Motovunsku šumu, zatim opet malo na sjever za predivni Grožnjan, Buje, Momjan (probajte nadaleko poznati Momjanski Muškat), sve do Plovanije koja će biti najsjevernija točka ove rute, pa na jug preko Brtonigle, Višnjan (zajedno sa zvjezdarnicom), Sveti Lovreč i Svetvinčenat sa kaštelom, zatim Žminj i na kraju Pazin gdje svakako vrijedi vidjeti stari grad i Pazinsku jamu, a za hrabrije i spustiti se zip lineom. I to je to za početak, taman dovoljno da vas Istra začara svojom ljepotom. Toliko toga vam još nismo napisali kako bismo vam ostavili prostor da otkrivate sami… Npr. jame, špilje, istarsku kužinu, vina, mslinovo ulje i ono najvažnije ljude – takvih domaćina i veseljaka ćete malo gdje pronaći osim u našoj Istri. Sretan put!!!